Skräddar-Djurberga fäbod
Genom slingrande grusvägar, gammal urskog och vackra vyer 2,5 mil norr om Orsa, och 1 mil norr om Skattungbyn finner vi Skräddar-Djurbergas fäbod. En plats där fäbodbruk drivits oavbrutet i minst 300 år. Idag, finns här betande djur under sommarhalvåret och framställning av mjölkprodukter sker på traditionellt vis. Restaurering av Skräddar-Djurberga påbörjades i början på 1960-talet, tack vare initativ av Orsa-Skattunge hembygdsförening. De första husen stod klara 1964, sedan har det fortsatts att restaurerats under årens lopp. Idag finner man alla de byggnader som användes vid hemfäbodar, stugor, mjölkbodar, kokskjul, härben, fähus, stall, torkhus och lador. 
 
En nyfiken liten fjällko's kalv. Det var roligt att djuren här var väldigt vana människor.
 
 
Försäljning av fika fanns, för oss blev det kaffe och "bitå", som är tunnbröd med egengjord gammelost. När man köpt sitt fika, fick man det i en liten korg, så man kunde gå och sätta sig var man vela på fäboden. Tillgång att gå in i fäbodstugorna fanns också för den som vill. 
 
Även på fäbodstugornas tak kunde man uptäcka spännande flora.
 
 
Inte nog med att fäboden var fantastiskt fin, omringades den av urskog, där man finner "stora granen". Som var väl värd sitt namn.
 
  
 
Tack för denna gång Skräddar-Djurberga!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress