Malibambo
Malibambo, Malins kyrka.. Där har jag och min goda vän Hanna strosat runt idag. Detta är säkerligen en plats som de flesta kring siljansbygden hört talas om. 
 
Skylten som står vid Malibambo. 
 
Under mitten på 1300-talet kom digerdöden, sjukdomen som kom att ta många liv, även på Sollerön. När sjukdomen kom till byn, flydde de öbor som kunde till sina fäbodar på fastlandet. Det sägs till och med att folket gömde sig i fäbodarna i hela 7 år, och när de kom tillbaka till ön, fann de sina gårdar helt orörda. Som att tiden stått still. Det sägs att det rök ur endast 7 av öns alla skorstenar.
 
Digerdöden porträtterades på olika sätt runt om i landet, på exempelvis Sollerön så talades det om Pästiläntan, som var en fager dalkulla som spred vackra saker omkring sig. Denna fagra kulla, hon vela locka folket att röra vid hennes saker, eller att folket skulle dansa med henne. De stackare som föll för hennes frestelser – ja dom dog ganska snart av digerdöd. Det fanns även en annan version av det hela, men i den historien så var det ett ungt par som gick runt i byn med kvast och räfsa. Räfsade den unge mannen vid en familjs hem, då fanns det hopp om att någon i familjen skulle överleva...Men sopade den unga kvinnan med kvasten sin, då var det ute med hela familjen.
 
Nåväl, den där Malin då?
Jo, så här var det. Det var en ung kulla vid namn Malin, hon var en de människor som drog sig mot skogarna i väst, för att fly från den där hemska sjukdomen. Men god som hon var, stannade hon i Rossbergs fäbodar för att hjälpa till att vårda de sjuka och svaga. Inte nog med det, så höll hon även i gudtjänsterna – för att trösta de sjuka. Därför blev det som en kyrka där ute i skogen.
 
Men tyvärr slutade det inte så vidare bra för den godhjärtade Malin. Det sägs att Malin fann ett smycke som föreställde Jesus på korset, när hon tog upp smycket, och höll det i sin hand, ska hennes kropp ha fallit ihop på altaret där hon förättade gudtjänster. Malin begravdes under lovsång och klockringning, och platsen Malibambo invigdes.
 
Men varför kallas Malins kyrka för Malibambo då?
Bambo, mina damer och herrar, det namnet ska kyrkan ha fått eftersom barnen tyckte kyrkklockorna lät "BamBam!" Så bambo, det betyder kyrka. Malins kyrka - Malibambo.  
 
 
Hur som helst, besökte vi inte bara Malins kyrka idag. Vi gick den lilla vandringsleden som går ner till Mångbergs fäbodar. Vädret var faktiskt alldeles perfekt, lite lätt molnigt, med endast nån enstaka regndroppe då och då. Som faktiskt var mer än välkommen av oss, då de höll mygg och knott borta.
 
 
"I kum, i kum, i köjter!"
 
Vackra naturområden kring Malibambo.
 
Vi stannade till i Rossberg för att prova Hannas nya gopro under vatten. Den klarade vattentestet galant. Inga fuktskador här inte!
 
Vy bortanför Rossbergs fäbod.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress