Welcome to Neverland
 
Även känt som Flatruet. Men att befinna sig på Flatruet, skulle jag nog beskriva som Neverland. Så tomt, så öde. I helgen när min familj var på besök, bestämde vi oss för att åka dit en vända. Över fjället Flatruet går det en väg vid namn Flatruetvägen, som når som högst 975 meter över havet, därför är det Sveriges högst belägna allmänna väg. Flatruetvägen går mellan Funäsdalen i söder och Ljungdalen i norr. Vägen är oftast stängd nattetid och vid dåligt väder, men vid bra väder har man fri utsikt mot fjällen, särskilt norrut mot Helagsfjällen. 
 
När vi var där i helgen så bjöd fjället på rejäla vindar. Överdriver inte när jag säger att man nästan flög iväg. Det var så vitt, ungefär som att befinna sig i en filskål! Eftersom vädret var som det var, såg man inte just något av utsikten denna dag, men det var häftigt ändå. Allt var verkligen vitt.
 
Längtar tills sommaren, ska bli spännande att utforska denna plats mer. Den sydöstra delen av Flatruet kallas Ruändan, och det är ett av Sveriges största områden med hällmålningar som består av figurer som föreställer allt från människor, björn, älg och ren. Kan ni tänka er att dessa målningar beräknas att vara över 4000 år gamla?! Rör man sig sedan väster om hällmålningarna kommer man till en kanjon, som är ca 800 meter lång och 25 meter bred, med ett djup på ca 15 meter. Denna bildades vid inlandsisens avsmältning. Det finns en sägen om denna plats, att en samekvinna vid namn Eva omkom under en snöstorm. Eva hade ingen sikt, och störtade med ett renspann och en ackja utför ravinen. Därav namnet Evagraven. Rör man sig yttligare västerut finner man en till kanjon, vid namn Fiskhålsgraven.
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress