Vardagligt friluftsliv med barn
Tänkte jag skulle skriva ett inlägg om det här med friluftsliv OCH barn.
Två saker som jag vet många kanske tycker verkar väldigt kul, men blir avskräckta då den kombinationen kan framstå som både krångligt och bökig. Och visst är det så, det är krångligt ibland, och bökigt. Men det mesta går faktiskt att lösa med planering!
 
 
Först och främst så beror det på vilken ålder barnet är i, och kanske hur många barn det gäller såklart! Jag kan endast tala från min egna erfarenhet som outdoor- junkie och enbarnsmor, men ska försöka ge lite goda tips ändå för er alla som vill börja vistas mer i naturen med era små. Det gäller att börja smått! Tillslut blir man som mig och kan vara ute själv hela dagarna. 😄
 
1. Vad behöver man?
Har du ett barn, kanske under ett år, är det väldigt enkelt faktiskt. Om du inte redan äger en bärsele, se då till och skaffa en! Sen en schysst ryggsäck på det. Unge fram och ryggan bak. Så körde jag!
 
Har du ett lite större barn, kanske en 2+ se då till att ha en schysst bärstol med bra höftbälte och rejäla remmar för avlastning. Personligen kör jag med märket VAUDE, där jag har tillgångt till förvaring, regnskydd m.m. Det viktiga är att det är rejäl bärstol som är säker för barnet, och bekväm att bära, så köp inte vad som helst. Utan kika runt lite och läs på. 
 
• Klädseln sen då, kör med det sunda förnuftet. Packa extra kläder vid väderomslag. Blöjor för de små, mat, snacks, massa vatten, solkräm, hatt... Bra skor! Inte lika viktigt på en knodd som inte går, men har den hunnit bli självgående vill vi helst slippa det fantastiska skavsårs- gnället.
 
När det gäller dig själv, är det samma där. Extra kläder, kör hellre lager på lager så du kan dra av eller på vid väderomslag eller om du blir svettig, som man för övrigt blir 99.9% av tiden man går med både unge och packning. Bör också påpeka när jag säger kläder, menar jag riktiga kläder, merionull, vindjacka, bra byxor och kängor, etc. Lämna de snortajta jeansen hemma! När man är ute i skog och mark är det funktion som gäller!
 
• Telefon och extra batteriladdare om ni ska ut på en längre tur, att kunna ha tillgång till att ringa är VIKTIGT om olyckan är framme. 
 
• Litet första hjälpen kit har jag alltid med mig, man vet ju inte om man springer in i ett träd eller så. Skämt åsido, men det är faktiskt bra att ha. Åter igen, om olyckan är framme. 
 
• Karta är alltid bra. Alltid! Men åter igen beror det såklart på var ni ska. Ska ni bara några meter från vägen, eller till en slogbod, är det inte nödvändigt om du inte helt saknar lokalsinne vill säga. Ska du gå längre, märk då ut startpunkt, och kolla emellanåt var du befinner dig! Om inte annat är det roligt i efterhand att se hur du har gått under dagen.
 
 
2. Vart ska man gå?
Bred frågeställning, jag vet. 
Men är du inte speciellt van av att vistas i skog och mark, börja med att se om det finns några kortare, märkta vandringsleder där du bor. Om inte, införskaffa karta över området, och se om det finns något spännande och lättillgängligt i din omgivning. Sätt inte upp några gigantiska mål för dagen, börja smått. Huvudsaken är att man tar sig ut och är i naturen med sitt barn!
 
Vill du inte gå så långt, kanske har du fler mindre barn, leta då upp någon schysst slogbod där ni kan elda och grilla vid! Det brukar uppskattas av kidsen! 
 
 
3. Meddela folk i din närhet var du skall gå. Viktig, viktig punkt! Glöm aldrig detta, för åter igen, är olyckan framme är det bra att människor i din närhet vet var du håller hus!
 
4. Ta med en kompis. Känns det inte aktuellt för dig att dra ut själv, ta med en kompis! Kanske någon mer som har barn och vill prova på friluftslivet? Eller varför inte tvinga med en familjemedlem på en riktig skogsdusch? 😉
 
5. Ta pauser. Det behöver både du och barnet, det är otroligt skönt att få ta av sig bärselen/stolen emellanåt, likaså tycker det små att det är roligt att få sträcka på benen lite och utforska omgivningen. Se till att få i er vätska, och fika. Man behöver extra energi!
 
6. Ha uppsikt. Detta tror jag redan de flesta föräldrar redan är duktiga på, men faktiskt, ha riktig uppsikt när ni släpper ner kidsen på backen. Finns mycket spännande att stoppa i munnen utomhus! Likaså att klättra och ramla på!
 
7. Lek och lär. När man är ute med ett lite större barn som är i fasen att börja prata, är vandringen ett utmärkt tillfälle att lära sig ord. Peka på träd, stenar, vatten och berg. Dom lär sig fort, och lägger verkligen saker på minnet tills nästa gång ni är ute!
 
 
- Hoppas ni blev lite inspirerade att ge er ut!
emma

åh vad härigt

emma

Har du några tips till mig som är relativt ny inom vandring/friluftsliv. Jag vill gärna våga mig ut på vandrig i några dagar och sova i tält. Finns det någon bra mat att packa med sig som inte väger för mycket?

Svar: Hej! Roligt att du vill börja vandra mer. 😁 Är vandring väldigt nytt, så är mitt bästa tips att börja småskaligt. Gör upp en kortare rutt och börja med kanske två nätter ute. Då börjar man ganska fort se vad man kan förändra gällande sin packning, vad som var onödigt att ta med och vad man saknar. Då blir det genast lättare att packa för en längre tur. För ofta det man felar med är just packningen. Gällande maten beror det mycket på hur länge man skall vara borta och vilken typ av vandring man tänkt utföra. Är det flera dagar tycker jag att frystorkat (väger under 200 g per portion) samt energikakor är bra. Det är lätt och man behöver inte heller packa med så mycket köksutrustning, så där spar man lite vikt. Även korv är bra att ha med sig, exempelvis salami eller ölkorv. Nog för att det är gott att bryta av den frystorkade kosten lite, så är det också bra att addera fett i kosten, för tänk på att fett faktiskt är energirikare än kolhydrater. Havregryn, choklad, nötter och torkad frukt är också något som brukar få följa med.
Natives of Yggdrasil

Rebecca Adnell

Blir så taggad när jag ser alla dina fjällbilder! Åker upp mot Ramis om ett par veckor och jag kunde inte vara mer taggad :D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress